האם קניית קישורים טובה לקידום אורגני של אתרים?
- דפנה לוי - בונה אתרים שבונים עסקים
- 17 באפר׳ 2023
- זמן קריאה 7 דקות
עודכן: 30 במרץ

לאחרונה אני מקבלת פניות רבות מכל מיני מאעכרים שמציעים לי לרכוש קישורים לאתר, או להטמיע קישורים באתרים שאני בונה.
אכן אחת מאבני היסוד בקידום האורגני היא שגוגל מעריך ומדרג את האתרים בהתאם לאיכות ולפופולאריות שלהם.
ונכון גם שגוגל מעודד קשרים בין אתרים, ועל אלה מתבססת התשתית האינטרנטית,
אלא ש ...
ספסרי הקישורים לקחו את הכלל הזה למקום בו הפופולאריות או האיכות של האתרים ברשת נמדדת ומושפעת אך ורק על סמך כמות הקישורים המקשרים אליו.
אז ... זהו. ש ... לא!!!
לינקים יכולים להיות חלק מאסטרטגיית קידום האתר, אבל בתנאי שמדובר בלינקים טובים ואיכותיים מאתרים אחרים, ובהחלט שלא כשאנחנו נסמכים על לינקים שהחלפנו או ששילמנו עליהם ממיטב כספנו ....
צריך לזכור כי יש גורמים רבים אחרים המשפיעים על מיקום האתר בתוצאות החיפוש, בהם: תוכן איכותי, מבנה האתר, ביטויי מפתח, ועוד.
לינקים לא יוצרים את ההבדל, הם רק גורם אחד [ממניפה עצומה של גורמים] שמשפיע על מיקום האתר בתוצאות החיפוש.
לא הייתי כותבת, אלמלא הסכנה הרבה הטמונה ברכישת והחלפת קישורים.
נושא זה מוגדר ע"י מנועי החיפוש כולם, ובראשם גוגל, כטכניקה שחורה של קידום אתרים. [בעגה המקצועית מדובר ב-Black Hat אם תרצו לדלג - כאן בשולי המאמר אני מסבירה מה זה].
חשיפה וקידום אתר לא נמדדים רק על-פי כמות הקישורים הנכנסים אליו. קידום האתר כרוך במגוון פעולות טכניות, שיווקיות ותכנוניות. זה תהליך הכולל מספר שלבים, שמטרתם להגדיל את התעבורה לאתר ולשפר את הנוכחות המקוונת שלו.
חוויית המשתמשים היא ערך קרדינלי בעיני גוגל

גוגל מודד את הפופולאריות והאיכות של האתר במספר מישורים שונים, בהם: כמות הכניסות, זמני השהייה בו, והאינטראקציות שהוא מייצר עם הגולשים.
כלומר – שוב ובאופן מוחלט - גוגל מתייחס בעיקר בעיקר לחוויית המשתמשים! ממנה הוא מקיש עד כמה הפופולריות של האתר רבה או דלילה.
קניית קישורים [באמצעות שימוש בשירותי מאעכרים או תוכנות פרסום] גרועה מאד ומזיקה מאד לקידום אורגני של אתרים, והיא עלולה לפגוע במעמדו של האתר שלנו במנועי החיפוש.
מנועי החיפוש משתמשים באלגוריתמים מתקדמים כדי למדוד ולהעריך את האתרים
בהם: הגולשים, איכות התוכן, המבנה והרלוונטיות של התוכן.
האלגוריתמים של מנועי החיפוש מסתמכים על כלי זיהוי והערכת אתרים, תפקידם לעבור על התוכן של האתר. הם משתמשים בשיטות וניתוחים מתקדמים, כדי "להבין" את תוכן הטקסט, ולהעניק לו ציון.
והכי מבאס - הם "רואים" הכל ו"מסוגלים" לזהות טכניקות שחורות של קידום אתרים.
בדומה לכולסטרול הטוב ולכולסטרול הרע שנמצאים בגופנו, כך גם קישורים. יש בהם טובים וחיוניים ויש בהם רעים ומזיקים.
מתי קישורים נחשבים לטובים?
רק כשהם מגיעים ממקורות אמינים ומסייעים למנועי החיפוש להבין איזה תוכן רלוונטי מתייחס לאתר.
ומתי הם גרועים ומזיקים?
הקישורים שהחלפנו או שעליהם שילמנו ממיטב כספנו – הם הגרועים. ולא זאת בלבד, אלא שרכישת קישורים, כמו גם החלפת קישורים, נחשבות להפרת כללי השימוש של מנועי החיפוש וזו עשויה לגרום לענישה מבחינת הקידום האורגני שלנו במנועי החיפוש
איך מנועי החיפוש מעריכים את האתר שלנו באמצעות הקישורים?
חשוב לזכור שמנועי החיפוש ברשת, ובראשם גוגל, עושים שימוש בקישורים, כדי להעריך את הרלוונטיות והסמכות של אתר אינטרנט. כאשר לאתר אינטרנט כולל קישורים איכותיים, הוא מאותת למנועי החיפוש שהאתר אמין ובעל ערך למשתמשים.

גוגל משתמש בקישורים כדי להעריך את האתר שלנו על פי מספר פרמטרים. הנה כמה מהם:
איכות הקישורים - גוגל מבקש לקבל קישורים מאתרים איכותיים ומהימנים. קישור מאתר ותיק ומבוסס נחשב לקישור טוב.
הטקסט ברקע הקישור - גוגל משתמש בטקסט המופיע לצד הקישור כדי להבין את נושא הדף המקושר אליו. הנושא צריך להיות רלוונטי לנושא העמוד המקורי ועם זיקה טבעית לטקסט "המקיף" את הקישור.
מיקום הקישור - קישורים המופיעים באזורים ראשיים ופופולריים יותר של הדף [בתפריט העליון או בתחתית הפוסטים] הם בעלי משקל גבוה יותר.
כמה מהגורמים המשמעותיים הם:
1. איכות האתר - גוגל בודק את האיכות והמקוריות של התוכן באתר ואת איכות הקישורים המצביעים אליו. קישורים מקוריים ואיכותיים מצביעים על כך שהתוכן באתר בעל ערך.
2. הערך של הקישור - גוגל מעריך את הערך המצטבר של הקישורים המפנים לאתר.
3. התוכן - גוגל בוחן גם את תוכן האתר המקושר, כדי לזהות אם יש זיקה ביניהם.
4. הקשר הכללי - גוגל מאבחן ומנטר מספר רב של פעולות כדי "להבין" את הקשר הכללי ויחסי הגומלין בין האתרים.
יחד עם זה כדאי לדעת שגוגל מטפל בסוגים שונים של קישורים בצורה שונה, והגם שלא כל קישור קנוי או מוחלף מאיים על דירוג האתר, מנוע החיפוש בהחלט שומר לעצמו את הזכות הבלעדית לנקוט במגוון פעולות כדי להעניש אתרים על סחר בקישורים, כולל: הורדת הדירוג שלהם בתוצאות החיפוש ועד כדי חסימת האתר כולו.
אבל ....
כאשר הקישורים קנויים, ואינם נצברים באופן טבעי, הם עלולים להשהות ואף לסגור את הקידום והחשיפה של האתר שלנו ברשת.
קניית קישורים [וגם מכירתם] אם להודות על האמת היא טקטיקת קידום, שבינה לבין תורת הקידום האורגני [וגם הממומן] אין ולו דבר זעיר. נקיטה בשיטה הזו יכולה לגרום לעונשים חמורים ממנועי החיפוש, ולא רק גוגל. זו שיטה מסוכנת שעשוייה לגרום להשלכות שליליות על דירוג האתרים, הן בתוצאות החיפוש של גוגל והן של מנועי חיפוש אחרים.
איך גוגל יודע שסחרנו או החלפנו בינינו קישורים?
נזכור שהמטרה של גוגל היא לספק למשתמשים את התוצאות הטובות ביותר עבור החיפוש שלהם, ולכן גוגל משתמש במגוון רחב של טכנולוגיות וכלים כדי לזהות מסחר בקישורים ולוקח בחשבון את המידע הזה בזמן שהוא מחשב את דירוג האתר.
מערכת גוגל עושה שימוש בשיטות אוטומטיות ובפעולות ידניות ואנושיות, כמו גם במגוון פעולות טכנולוגיות [באמצעות אלגוריתמים] כדי לזהות קישורים שנרכשו או הוחלפו.
גוגל בוחן את יחסי הגומלין וטיב הקשר בין האתרים. אם האתר פועל לקידום מוצרים או שירותים מסוימים, או אם ישנם קישורים רבים מאותו דומיין, הוא עשוי לקבוע שהקישורים הללו הם קישורים קנויים או מוחלפים.
גוגל משתמש בטכנולוגיות למידה חכמות. הוא למד את התכונות המשותפות של הקישורים הקנויים והמוחלפים ופיתח יכולות לזיהוי קישורים חדשים שעשויים להיות קנויים / מוחלפים.
הוא משתמש בטכנולוגיות לזיהוי קישורים ממומנים ע"י אתרי קניות, קישורים שהוחלפו ע"י קבוצות אתרים, חוות קישורים או רשתות וחברות למסחר בקישורים קנויים.
הוא משתמש בטכנולוגיות סינון אוטומטי של קישורים [הוא מודד למשל אם קישור מסוים מופיע על מספר גבוה של אתרים שונים או מקושר לאותו טקסט באתרים שונים].
הוא משתמש בטכנולוגיות שונות כמו זיהוי טקסט תגי קישורים, הכנסת קישור לתוך מסדי נתונים של קישורים קנויים, וזיהוי של תופעות כמו קישורים רבים מאותו דומיין, או רשת של קישורים מסוימים שעשויים להצביע על פעילות קניית קישורים.
גוגל עושה שימוש במידע שהוא "קולט" ממקורות חיצוניים כמו: כלי ניתוח קישורים וספקי שירותי SEO.
בנוסף, גוגל משתמש באנשים לזהות ולהפעיל את האלגוריתמים המתאימים ולטפל בכך. צוותי המחקר של גוגל גם מתמחים בזיהוי וטיפול בפעילויות זדוניות של קישורים, כמו קישורים שמופיעים באתרים אסורים, הסוחרים בזנות, אלכוהול וסמים.
וכמובן שמנוע החיפוש הגדול בעולם משתמש במידע מהמשתמשים. [למשל, כאשר משתמשים מתלוננים על קישור מסוים, או נוטשים אותו]. במידע של חברות אבטחה ואינטרנט על פעילות של קישורים זדוניים. [הוא עושה שימוש במידע על קבוצות אתרים שפעלו יחד כדי להגדיל את מספר הקישורים אליהם].
באילו מקורות משתמש גוגל ? [רשימה חלקית]
בעידן הנוכחי כל הפעולות שאנו עושים במרחבי הרשת גלויות לגוגל, שסורק הכל. הוא משתמש במספר מקורות כדי לזהות אם אתר משתמש בקישורים קנויים / מוחלפים. בין היתר, המקורות האלה כוללים:
ניתוח כספי - גוגל מסוגל לסרוק שורות בחשבונית העסק שלנו כדי לזהות הוצאות עבור קישורים קנויים. וגם כאשר אנחנו מקבלים תגמול מעסק אחר [בתמורה לקישור] גוגל מזהה זאת ברשומות התשלומים.
צפייה בפעולות "שגרירים" מטעמנו - גוגל יכול להשתמש בפעילות חשבונות משתמש בפורומים וברשתות חברתיות כדי לזהות אם האתר שלנו עושה שימוש באנשים ספציפיים לקידום האתר.
בחינה של מדדי האמינות והאיכות של דפי האינטרנט המקשרים לאתר, התאמה בין נושאי האתרים המקשרים והמקושרים בניהם, אורך ואיכות התוכן בעמודיהם, תדירות השימוש בקישורים מאותם דפי אינטרנט, העדפות המשתמשים בפעולות הקשורות לקישורים, [כמו הקלקה, מעבר, נטישה].
הוא עושה שימוש במידע ציבורי [כמו רשומות עסקיות, דו"חות פיננסיים ואתרי חדשות] לזיהוי פעילות רכישת קישורים. בדפי עזר ומסמכי תמיכה [כמו חברות משלוחים או פלטפורמות סחר אלקטרוני], אפליקציות וסקרים של משתמשים, תוכן של פורומים ובלוגים, קבוצות שונות בפורומים וברשתות החברתיות השונות [אינסטגרם, טוויטר, לינקדאין, פייסבוק, טיק טוק וכו'], כלים של חברות מדיה ופרסום [כמו פייסבוק אדס, גוגל אדס ולינקדאין אדס], דפי תקציבים ומכרזים, דפי מוצרים ושירותים באתרים כמו אמזון ואי-ביי, קבוצות של ספקי קידום אתרים [SEO], קישורים מאתרי פרסום ותוכן פרסומי כמו טאבולה ואאוט-בריין, קישורים מאתרי הודעות חדשות ומאמרים, תגובות ודיונים, דפי תוצאות חיפוש של מנועי חיפוש אחרים כמו Bing ו- Yahoo, סקירת תגי מטא [כמו: ,nofollow sponsored] ועוד ועוד ועוד ...
חשוב לציין שגוגל לא מעניק לכל המקורות הללו את אותו משקל, וכל מקור עשוי להיות חשוב יותר או פחות בהתאם למקרה הספציפי.
אז מה עושים?
במקום לקנות קישורים, עדיף להתמקד במספר גורמים:
למשל :
ביצוע מחקר מתחרים
חשוב לבדוק את האתרים המתחרים בהקשר של הקידום האורגני שלהם ברשת, על מנת להבין את האסטרטגיה בה הם נוקטים, ולגלות אם היא טובה, או פחות טובה גם לנו.
מה מיקומם ברשת? באילו תכנים הם עושים שימוש? מה היא חוויית המשתמש באתר שלהם? באילו ביטויי מפתח ומונחים הם משתמשים? במה הם מתמקדים באתר? באילו סוגי תוכן הם משתמשים לצורך קידום אורגני? באיזה מיקום נמצא האתר שלהם? האם הם עושים שימוש בקישורים? באיזה סוג קישורים הם משתמשים?
מחקר וניטור ביטויי מפתח רלוונטיים
כדאי להשתמש בביטויי המפתח בכתיבת התוכן הטקסטואלי באתר שלנו. בעת חקירת ביטויי המפתח חשוב מעת לעת לרענן את המידע, לבחון את הערך שיש לביטויי.
יצירת תוכן איכותי
יש להתמקד ביצירת תוכן איכותי. תוכן מקורי ומעניין, שיענה על צרכי הגולשים שלנו ויתאים לביטויי המפתח הרלוונטיים לנו. וימשוך [באופן טבעי] קישורים ואיזכורים מאתרים אחרים. כדאי מאד להתמקד בכתיבת תוכן ייחודי, שמתאים לגולשים ויעודד אותם ואת החברות והקהילות אליהם הם קשורים לייצא אלינו קישורים.
גישה זו היא אסטרטגיה יעילה יותר לשיפור דירוג ומקסום הקידום האורגני של האתר שלנו לטווח הארוך.
בנוסף, חשוב לעסוק בפרקטיקות אתיות לבניית קישורים, כגון ...
השקעה בבניית קישורים אורגניים, כלומר "טבעיים" ממקורות אמינים ורלוונטיים לתחום בו אנו עוסקים, [כמו: אתרי חדשות, מדיה חברתית, ואתרי תעשייה רלוונטיים].
הפעולות האלה אכן אורכות זמן, ויש לחזור עליהן מעת לעת, אבל לטווח הארוך משתלמות מאד.
קישורים טבעיים הם קישורים שהוטמעו בצורה אורגנית ולא באופן סתמי רק כדי להשפיע על תוצאות החיפוש. קישורים טבעיים לא נוצרים במהירות, אלא משתפרים במהלך הזמן ועליהם להתבסס על תוכן אמיתי, בעל ערך לגולשים.
איך בונים קישורים טבעיים באתר?
בניית קישורים טבעיים הוא תהליך שבו מוטמעים הקישורים בצורה אורגנית והגיונית, ולא באמצעות שימוש ב"טכניקות שחורות" של קידום אתרים.
כדי לבנות קישורים בצורה טבעית, צריך להתמקד בתוכן איכותי ומקורי, שמעניין את הקהל שלנו. תוכן כזה יגרום לגולשים לשתף, להמליץ ולקשר לאתר שלנו מכל מיני מקורות.
יש להקפיד על בניית קישורים עם אתרים רלוונטיים לתחום שלנו, ולא לנסות לקשר לאתרים שאינם רלוונטיים לנו. חשוב לפרסם מאמרים עם קישורים לאתר, לארח באתר כותבים ומומחים מהתחום שלנו, לעלות תוכן עשיר ואיכותי, ולפרסם בפורומים ובקבוצות שונות עם קהל יעד רלוונטי.
אם אצה לנו הדרך, נוכל לבצע בניית פרופיל קישורים מהירים
לשם כך נצטרך לנקוט בפעולות כמו: פרסום בפורומים, בווטסאפ, בהודעות חברתיות ובקבוצות שונות, בהן קהל היעד רלוונטי לנו. בנוסף, מומלץ מאד לאפשר לגולשים להגיב למאמרים וכתבות, ולכלול קישורים.
לא פחות חשוב לבנות קישורים פנימיים באתר, באופן שיעניק מידע נוסף לגולשים המתעניינים בנושא מסויים.
מאד כדאי גם לדאוג לבניית קישורים חיצוניים
הטמעת קישורים חיצוניים באתר, מאפשרת לגולשים לגלות אתרים אחרים וזה מייצר זרימת תנועה טובה לאתר וממנו.
חשוב מאד להימנע מפרסום קישורים כפולים, שבורים, קנויים ולא איכותיים, שבמקום לקדם את האתר, פוגעים בו.
מה זו טכניקה שחורה - Black Hat?
טכניקות שחורות [בניגוד לטכניקות לבנות] הן טכניקות לקידום אתרים שלא עומדות בכללי הפעילות האתית בתחום הקידום. טכניקות אלו נחשבות לא חוקיות, לא אתיות ולא מומלצות, ועשויות לגרום לפגיעה במערכת החיפוש ובאתר שלנו.
מה הן כוללות?
למשל:
יצירת קישורים מזויפים וקישורים משולבים [קישורים שנמסרו באופן שגוי או באופן לא רלוונטי לתוכן]
יצירת עמודי נחיתה או אתרים מזויפים, שמפנים לאתר ספציפי.
שימוש במילות מפתח חלולות, שאין להן זיקה אמיתית לתוכן ועוד.
בהצלחה רבה
ואם יש לך עניין בעזרה ובקידום SEO לאתר שלך, אפשר לפנות אלי.
Comments